SASTOJCI:
225 g brašna
1 kašičica cimeta
2 g sode bikarbone
8 g praška za pecivo
1 kašičica začina za pite od bundeve
1 kesica vanilinog šečera
na vrh noža soli
120 g šećera
115 g omekšalog putera(masla)
2 jaja
100 ml pirea od bundeve
150 gr gustog jogurta
PRIPREMA:
1
U jednu zdjelu staviti brašno, cimet, začin za pitu od bundeve,prašak za pecivo i sodu bikarbonu i sve izmješati. Ostaviti na stranu.
2
Kuglof sa bundevom
U drugu zdjelu umutiti omekšali puter da bude kremast, dodati šećer i vanilin šećer i umutiti sve zajedno i onda dodavati jedno po jedno jaje i svaki put dobro umutiti i na kraju dodati pire od bundeve i gusti jogurt i još jednom sve umutiti.
Izmješano brašno sa začinima prosijati iznad posude sa jajima, ali ne sve odjednom, prvo jednu trećinu i sa žicom za mućenje sjediniti, dodati i drugu trećinu brašna i sjediniti i na kraju dodati i preostalo brašno.
Manji kalup za kuglof dobro premazati sa hladnim puterom,pobrašniti i ostaviti u frižideru dok ne pripremite tjesto. ( ja kalup uvjek poprskam sa sprejom za pečenje )
Kad je tjesto gotovo,izvaditi kalup, sipati tjesto, koje je malo gušće i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 165 do 170*C oko 45 do 50 minuta.
3
Kuglof sa bundevom
Prije nego što izvadite kuglof van iz rerne, provjerite sa čačkalicom da li je pečeno.
Ostaviti na žici u kalupu, oko 5 minuta da se malo ohladi, okrenuti kuglof, istresti iz kalupa i ostaviti da se potpuno ohladi.
4
Kuglof sa bundevom
Ohlađen kuglof možete poslužiti posut šećerom u prahu ili sa sosom od karamele, koji možete napraviti ovako:
SASTOJCI ZA KARAMEL:
120 g šećera
40 g putera
100 g slatke pavlake
1 kap narančaste ili crvene boje
Staviti šećer da se polako topi na nižoj temperaturi i kad dobijete željenu boju otopljenog šećera, dodati otopljen puter i zagrejanu pavlaku i mutite sve dok se otopljen šećer ne sjedini sa pavlakom i puterom.
Pazite, kad dodate puter i pavlaku ( ja sam ovo zagrejala zajedno ) biće puno pjene i budite pažljivi kad sipate u šećer, da se ne opečete
Skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi i sipati u teglicu i koristiti po potrebi.