Biskvit od pistacija je dao ovom kolacu jednu posebnu notu. Kombiniran sa mousse-om od zelenog caja i dodatnim mousse-om od vanilije, razveselio je danas nekolicinu nepristalica kremastih kolaca u koje cesto spadam i sama.
SASTOJCI ZA BISKVIT:
110 gr pecenih mljevenih pistacija
110 gr maslaca
110 gr kristal secera
1/2 zlicice soli
2 srednja jaja
30 gr svenamjenskog brasna
MOUSSE OD VANILIJE:
1 pakovanje mousse-a (77 gr)
250 ml mlijeka
ako nemožete nači pakiranje evo kako uraditi:
SASTOJCI:i:
- 300 g kvalitetne bijelečokolade, grubo sjeckane
- 3 jaja
- 1/4 šalice (55 g) šećera
- 300 ml vrhnja za šlag
PRIPREMA:
Čokoladu lomljenu ili nasjeckanu na jednake komadiće stavite u zdjelu iznad vode i otopite na pari. Polagano miješajte dok se potpuno ne rastopi. Kada ste gotovi, zdjelu ostavite sa strane i pustite da se čokolada polako hladi.
Za to vrijeme oko pet minuta tucite jaja i šećer električnom miješalicom u drugoj posudi dok ne dobijete duplu količinu i šećer se ne osjeća pod prstima. Zatim dodajte ohlađenu čokoladu i kakao te sve još jednom dobro promiješajte.
Na kraju trebate istući vrhnje za šlag u posebnoj zdjeli prema uputama na pakiranju. Kada je vrhnje gotovo, polako ga umiješajte u čokoladu kuhačom ili silikonskom žlicom. Nije preporučljivo koristiti pjenjaču niti miksati.
Za francusku varijantu čokoladnog moussea možete staviti žlicu konjaka u čokoladu kod otapanja. Bezalkoholna je varijanta dodavanje malo ekstrakta vanilije ili kuhane kave.
MARMELADA OD JAGODA:
:
200 gr marmelade od jagoda
40 gr sereca
1 listic zelatine (2 gr)
MOUSSSE OD ZELENOG ČAJA:
4 vrecice zelenog caja (8 gr)
60 ml kljucale vode
2 listica zelatine (4 gr)
130 gr bijele cokolade
250 ml vrhnja za slag
ZA UKRAŠAVANJE:
malo pistacija i bijele cokolade
PRIPREMA:
1 BISKVIT OD PISTACIJA:
Pecnicu zagrijati na 170C.
Putar i secer umutiti mikserom, dodati jaja i jos malo miksati. Pistacije pomjesati sa prosijanim brasnom i solju, pomalo dodavati u gornju smjesu i sve zajedno miksati.
Smjesu rasporediti u kalup oblozen pek-papirom i peci u zagrijanoj pecnici na 170C - meni su trebale 24 minute.
Biskvit izvaditi iz kalupa i dozvoliti mu da se skroz ohladi.
2 VANILIJA MOUSSE:
Mousse pripremiti po uputama sa pakovanja. Ja sam koristila Dr. O. po cijem receptu se prah pomijesa sa 250 ml hladnog mlijeka i umuti mikserom.
kalup obloziti novim listovima pek-papira tako da im krajevi vire van kako bi se kasnije kolac lakse izvadio i sjekao. Biskvit prenesti nazad u kalup, po njemu ravnomjerno nanijeti mousse od vanilije i ostaviti u zamrzivacu oko sat vremena da se stegne.
3 MARMELADA OD JAGODA:
Listic zelatine namociti u malo vode na 5 minuta. Marmeladu zakuhati na laganoj vatri zajedno sa secerom, mjesajuci. Dodati joj iscjedjeni listic zelatine, sve zajedno promijesati i ostaviti da se ohladi.
Ohladjenu nanijeti po mousse-u od vanilije i ostaviti u zamrzivacu na sat vremena
4 MOUSSE OD ZELENOG ČAJA:
Caj istresti iz vrecica, preliti kljucalom vodom i ostaviti da tako odstoji oko pola sata; potom ga iscjediti kroz malo cjedilo.
Bijelu cokoladu otopiti na laganoj vatri.
Od 250 ml vrhnja za slag odvojiti cetvrtinu i zagrijati ga. U zagrijano ubaciti 2 listica zelatine i dodati u procjedjenu vodicu od zelenog caja. U ovu smjesu sada dodati i otopljenu bijelu cokoladu te sve zajedno promjesati.
Ostatak vrhnje mikserom sada umutiti u cvrsti slag. Trecinu slaga dodati u gornju smjesu sa cokoladom i dobro promjesati. Sada lagano zlicom umijesati i ostatak slaga. Smjesu posuti po marmeladi od jagoda, prekriti plasticnom folijom i ostaviti u zamrzivacu naredna dva sata da se sve zajedno stegne.
NAPOMENA: jacina boje moussa ce ovisiti o kvaliteti zelenog caja. Meni su ovaj putra trebale 4 vrecice caja da bih dobila ovu nijansu zelene boje. Prosli puta sam koristila nesto kvalitetniji zeleni caj i trebale su mi samo dvije vrecice koje su rezultirale nesto intenzivnijom i vise pastelnom nijansom zelene boje.
5 KRISKE OD PISTACIJA:
Kolac izvaditi iz zamrzivaca pomocu pek-papira, rezati na kriske, i ukrasiti komadicima pistacija i bijele cokolade. Nakon rezanje, kolac se moze jos neko vrijeme ostaviti u frizideru da malo "otpusti" prije posluzivanja.